Tuning Klub Kraków Strona Główna

•  Strona Główna   •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
[FOTO] TOYO Proxes R888
Autor Wiadomość
tomi 

Auto: Opel Astra 1.8 16v
Moc: mało;)
Wysłany: 2008-05-20, 13:22   [FOTO] TOYO Proxes R888

opis opony:

Opona R888 posiada certyfikat opony wyscigowej ECE. Jazda na tej oponie wymaga zastosowania maksymalnej ostroznosci na mokrej nawierzchni ze względu na ograniczona ochrone przed aquaplaningiem.
Poniewaz opona jest produkowana ze specjanych komponentów i posiada specyficzny bieżnik tylko do wyścigów, nie jest objeta tradycyjna gwarancja handlową.

moja opinia:

Udało się zaszaleć. Kupiłem, jeźdze i zrobiłem już na nich prawie 2,500 km (z uwagi na weekendwy wyjazd do poznania i spowrotem x 2). Jeśli chodzi o suchą droge to po prostu wymiatają. Brak mi słów i tyle. Zaś jeśli chodzi o mokrą to niestety jest ślisko. Nie jest jednak tak najgorzej jak sądziłem. Leciałem na nich w deszcz przez autostrade 200 km/h i nie było problemów. Nie można po prostu robić mocnych skrętów. Ogólna ocena opony na 10 punktów to 9. Tylko dlatego, że ten jeden odejmuje za śliskość na mokrej drodze.

POLECAM! ; - )

fotki dostępne tutaj:

http://91.121.119.204:888...tomi/toya01.JPG
http://91.121.119.204:888...tomi/toya02.JPG

Tiger 

Auto: Punto+ punto;)
Moc: 90km/160?
Wysłany: 2008-05-20, 16:40   

Gorzej jak bys nagle musiał schamowac sie z tych 200 na deszczu;) gratki zakupu:)

HaiFisch 
StockForTheSuckers!

Auto: JETTA
Moc: hmm...
Wysłany: 2008-05-20, 21:35   

miałem takie Yokohamy A520 z prawie takim samym bieżnikiem... sucho ok, ale po desczu masakra...

"Nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy facet z widłami to Gość" ;)

W planach: Jetta 1.8T Quattro :D W marzeniach ;) Nissan Skyline GT-R R-33 Vspec, Honda NSX :D

"Ask any racer, any real racer. It doesn't matter if you win by an inch or a mile. Winning's winning!"

tomi 

Auto: Opel Astra 1.8 16v
Moc: mało;)
Wysłany: 2008-05-23, 23:34   

Tiger napisał/a:
Gorzej jak bys nagle musiał schamowac sie z tych 200 na deszczu;) gratki zakupu:)

Nagle? jak nagle? normalnie z 200 hamuje i jest ok ;)

HaiFisch 
StockForTheSuckers!

Auto: JETTA
Moc: hmm...
Wysłany: 2008-05-24, 02:08   

tomi napisał/a:
Tiger napisał/a:

Nagle? jak nagle? normalnie z 200 hamuje i jest ok ;)

jakby coś Ci wbieglo przed maske np: zwierzę...

"Nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy facet z widłami to Gość" ;)

W planach: Jetta 1.8T Quattro :D W marzeniach ;) Nissan Skyline GT-R R-33 Vspec, Honda NSX :D

"Ask any racer, any real racer. It doesn't matter if you win by an inch or a mile. Winning's winning!"

ZaBsI 

Auto: Ford Sierra 2.0 8V bodyRS
Moc: ???
Wysłany: 2008-05-24, 09:45   

Cytat:
jakby coś Ci wbieglo przed maske np: zwierzę...

przy 200km/h to nawet nie wiem na jakich oponach by sie shamowal...

jak ze 100km droga hamowanai wynosi ok.40 metrow a co dopiero z 200 ,jeszcze jak sie ladnie nagrzeja tarcze to pedal staje sie mieciutki ,wiec mozemy tu tylko powiedziec o zwolnieniu :mrgreen:

||-|| (( )) ||\|| ||)) //-\\
The Power Of Dream's

Tiger 

Auto: Punto+ punto;)
Moc: 90km/160?
Wysłany: 2008-05-24, 23:58   

więc zwolnic przed dziurą np. jak kto woli

mACIEJ

Moc: 354 km...
Wysłany: 2008-05-25, 10:43   

Myślę ,że opony sportowe na nawierzchnie suchą, dobrze przyczepną są przystosowane do krótkich mocnych dohamowań przed cornerami a to ,że w/w oponki nie bardzo nadają się do jazdy po mokrej nawierzchni która siłą rzeczy charakteryzuje się niższą trakcją to już zupełnie inna kwestia.

Ten typ opon jak żaden inny powinien charakteryzować się skróconą drogą hamowania w porównaniu z innymi "normalnymi" wersjami ogumienia. Tak więc hamowanie z 200 km/h i więcej nie powinno stanowić problemu. Ja osobiście u siebie bałbym się założyć tą oponę. Przy tym co mam (Pirelli P Zero Rosso) na mokrej nawierzchni przy ESP ON na zakręcie tył potrafi mi odjechać.

Odpowiedz do tematu