Tuning Klub Kraków Strona Główna

•  Strona Główna   •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: HaiFisch
2006-10-17, 20:38
wylaczone wspomaganie i choinka na desce
Autor Wiadomość
lukek
[Usunięty]

Wysłany: 2006-10-08, 19:48   wylaczone wspomaganie i choinka na desce

Zdarzyło mi sie ostatnio dwa razy, ze podczas jazdy zaswiecily mi sie
kontrolki wspomagania, abs, esp/tcs, przestalo grac radio, po czym
kontrolki abs, esp/tcs znikly, radio zaczelo grac, a wspomaganie przestalo
dzialac i kontrolka sie swiecila dalej. Dopiero wylaczenie silnika i
ponowne wlaczenie przywracalo prace wspomagania. Sadzac po okolicznosciach
(wlaczone swiatla, grajaca muzyka, skrecanie - praca wspomagania), ze to
jakas awaria w systemie elektrycznym. Tylko nie wiem czego to moze byc
wina. Slaby akumulator? Slaby alternator? Jakies spiecia, czy przebicia?
Czy przyczyny takich awarii sa odnotowywane w komputerze?

Magic_sc 
Centomaniak

Auto: Seicento
Moc: 55KM
Wysłany: 2006-10-08, 20:20   

Jesli robil by to komputer to raczej caly czas swiecil by sie blad :smile: moze byc gdzies zwieranie w instalacji lub tez przebicie :smile:

lukek
[Usunięty]

Wysłany: 2006-10-08, 20:24   

nie napisalem, ze to przez komputer, tylko czy przyczyny sa odnotowywane.
tylko jesli to przebicie lub zwarcie, to jak sprawdzic te kilometry kabli? ;P

Magic_sc 
Centomaniak

Wysłany: 2006-10-08, 20:27   

kolega ma program do sprawdzania kompow i zczytywania bledow ze seatow z calym modulem wiec sprojue go pozyczyc

Kacpern 

Auto: Tigra
Moc: 1,4 16v 90KM
Wysłany: 2006-10-08, 20:29   

w kompie dużo rzeczy jest zapisanych...najlepeij byłoby podjechać i sprawdzić co jest nie tak w jakimś warsztacie

Gała
[Usunięty]

Wysłany: 2006-10-08, 20:37   

na to co opisujesz pomoże odczytanie błedów z komputera a potem jego reset. Spotkałem się kilka razy z podobnymi rzeczami. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, to trzeba będzie szukać uszkodzenia - bardzo prawdopodobne że "zacina" się któryś z czujników i odcina poszczególne obwody - jeśli palą się kontrolki tzn., że dany układ nie funkcjonuje lub działa ale niepoprawnie. Mam podobne doświadczenia ale z ABSem w jednym Oplu...

lukek
[Usunięty]

Wysłany: 2006-10-08, 20:38   

Kacpern napisał/a:
najlepeij byłoby podjechać i sprawdzić co jest nie tak w jakimś warsztacie

najlepiej to zrobic jeszcze w ASO, a w szczegolnosci na Wielickiej, maja jakas szczegolna tendencje do olewania ludzi i kosmicznych cen ;P
tam sie juz raczej nie wybiore
wlasciwie, to moze taki modul za sto cos zlotych moglbym kupic, ale to chyba nie to samo co maja w serwisie?

Magic_sc 
Centomaniak

Wysłany: 2006-10-08, 20:40   

To jest to samo, tylko w innym opakowaniu :mrgreen: W serwisie maja to w innej obudowie, a tu masz w malym czarnym pude;leczku podpinanym przez usb lub coma do lapka lub zwyklego kompa.

lukek
[Usunięty]

Wysłany: 2006-10-08, 20:42   

Cytat:
na to co opisujesz pomoże odczytanie błedów z komputera a potem jego reset. Spotkałem się kilka razy z podobnymi rzeczami. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, to trzeba będzie szukać uszkodzenia - bardzo prawdopodobne że "zacina" się któryś z czujników i odcina poszczególne obwody - jeśli palą się kontrolki tzn., że dany układ nie funkcjonuje lub działa ale niepoprawnie. Mam podobne doświadczenia ale z ABSem w jednym Oplu...

sam reset moglby pomoc? przeciez to tylko reset pamieci. komputer chyba do dzialania nie odczytuje logow zapisanych bledow?
wylacza sie tylko wspomagania, a na chwile wylacza sie caly uklad elektryczny (nie pamietam czy swiatla tez, bo to sa sekundy)

Duracell 

Auto: Cordoba / Octavia
Moc: ????/130
Wysłany: 2006-10-08, 20:43   

najlepiej podpiac vag'a pod zlacze serwisowe i bedzie wszystko jasne co sie stalo i dlaczego :) ale jezeli to by bylo cos powaznego to napewno by zaswiecila kontrolka check engine. Jezeli zdazylo sie to tylko raz to bym sie tym nie przejmowal i jezdzil dalej ;-)

Gała
[Usunięty]

Wysłany: 2006-10-08, 20:44   

z modułami bywa różnie, można kupić taki za 100 czy 200 zł i może on z powodzeniem spełniać sawoją funkcję..... ale nie musi.
Dawno temu jak pracowałem w Mitsubishi miałem okazję pobawić się sprzętem do diagoz itp. nie był to żaden moduł tylko porządny komputer przypominający wyśwoetlacz laptppa tylko ze 4 razy grubszy z napędem DVD i szybkim procesorem. można było tym robić cuda z samochodowym komputerem..... wystarczyło mieć płytę do danego modelu i wiedzieć co z czym po co i dlaczego tak a nie inaczej..... w sumie proste..... :mrgreen:
jeśli faktyczne zaczyna Ci dokuczać ten problem a nie masz nikogo znajomego PEWNEGO, kto jest Ci w stanie pomóc to odżałuj troszkę grosza i pojedź do jakiegoś ASO - nie koniecznie na wielickiej.... ja np. słyszałem dużo dobrego o dealerze w Dąbrowie Górniczej....
skasuję Cię na parę złotych ale będziesz miał pewność że z autkiem wszystko oki, a najważniejsze to, że w kryzysowej sytuacji będziesz mógł liczyć że sprzęt CIe nie zawiedzie....
ale to my opinion is.....

Kacpern 

Auto: Tigra
Moc: 1,4 16v 90KM
Wysłany: 2006-10-08, 20:44   

Lukek jak bedziesz chciał to mam znajomego gościa co Ci to zrobim jak coś to na priva do mnie pisz...

lukek
[Usunięty]

Wysłany: 2006-10-08, 20:46   

Cytat:
To jest to samo, tylko w innym opakowaniu :mrgreen: W serwisie maja to w innej obudowie, a tu masz w malym czarnym pude;leczku podpinanym przez usb lub coma do lapka lub zwyklego kompa.

"Interfejs ten jest alternatywą dla urządzenia serwisowego VAG 1552" - troche zmylil mnie ten opis.
ale za pewne to są różne urządzenia tylko oferujące tą samą funkcjonalnosc, zgadza sie?

Gała
[Usunięty]

Wysłany: 2006-10-08, 20:48   

każda z nieprawidłowości jest (a przynajmniej powinna być) zapisana w komputerze do czasu zresetowania go przez wykwalifikowany serwis... po to jest komputer, żeby sterować i żeby onformować - również serwis.
MAGIC nie zgodzę się z Tobą, że to jest to samo tylko w czarnym pudełeczku.... wybacz ale widziałem kilka testerów w życiu.... a różnica w cenie: 200 zł i ponad 5000 z czegoś wynika - nie koniecznie z koloru obudowy....

Magic_sc 
Centomaniak

Wysłany: 2006-10-08, 20:50   

lukek napisał/a:
Cytat:

"Interfejs ten jest alternatywą dla urządzenia serwisowego VAG 1552" - troche zmylil mnie ten opis.
ale za pewne to są różne urządzenia tylko oferujące tą samą funkcjonalnosc, zgadza sie?

Kolega ma tego boxa do wszystkich autek koncernu vag, a seat jak wiadomo to prawie to samo co vw i ma ten sam interfejs

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi