Wysłany: 2006-10-08, 19:48 wylaczone wspomaganie i choinka na desce
Zdarzyło mi sie ostatnio dwa razy, ze podczas jazdy zaswiecily mi sie
kontrolki wspomagania, abs, esp/tcs, przestalo grac radio, po czym
kontrolki abs, esp/tcs znikly, radio zaczelo grac, a wspomaganie przestalo
dzialac i kontrolka sie swiecila dalej. Dopiero wylaczenie silnika i
ponowne wlaczenie przywracalo prace wspomagania. Sadzac po okolicznosciach
(wlaczone swiatla, grajaca muzyka, skrecanie - praca wspomagania), ze to
jakas awaria w systemie elektrycznym. Tylko nie wiem czego to moze byc
wina. Slaby akumulator? Slaby alternator? Jakies spiecia, czy przebicia?
Czy przyczyny takich awarii sa odnotowywane w komputerze?
Jesli robil by to komputer to raczej caly czas swiecil by sie blad moze byc gdzies zwieranie w instalacji lub tez przebicie
_________________ << NiSkO TwArDo , SzErOkO i ZieLoNo-ZiELoNo >>
***Polerowanie Aluminium***
TKK - nie dla idiotow!!
lukek [Usunięty]
Wysłany: 2006-10-08, 20:24
nie napisalem, ze to przez komputer, tylko czy przyczyny sa odnotowywane.
tylko jesli to przebicie lub zwarcie, to jak sprawdzic te kilometry kabli? ;P
w kompie dużo rzeczy jest zapisanych...najlepeij byłoby podjechać i sprawdzić co jest nie tak w jakimś warsztacie
_________________ "Carpe diem" bo "memento mori"
Gała [Usunięty]
Wysłany: 2006-10-08, 20:37
na to co opisujesz pomoże odczytanie błedów z komputera a potem jego reset. Spotkałem się kilka razy z podobnymi rzeczami. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, to trzeba będzie szukać uszkodzenia - bardzo prawdopodobne że "zacina" się któryś z czujników i odcina poszczególne obwody - jeśli palą się kontrolki tzn., że dany układ nie funkcjonuje lub działa ale niepoprawnie. Mam podobne doświadczenia ale z ABSem w jednym Oplu...
lukek [Usunięty]
Wysłany: 2006-10-08, 20:38
Kacpern napisał/a:
najlepeij byłoby podjechać i sprawdzić co jest nie tak w jakimś warsztacie
najlepiej to zrobic jeszcze w ASO, a w szczegolnosci na Wielickiej, maja jakas szczegolna tendencje do olewania ludzi i kosmicznych cen ;P
tam sie juz raczej nie wybiore
wlasciwie, to moze taki modul za sto cos zlotych moglbym kupic, ale to chyba nie to samo co maja w serwisie?
To jest to samo, tylko w innym opakowaniu W serwisie maja to w innej obudowie, a tu masz w malym czarnym pude;leczku podpinanym przez usb lub coma do lapka lub zwyklego kompa.
TKK - nie dla idiotow!!
lukek [Usunięty]
Wysłany: 2006-10-08, 20:42
Cytat:
na to co opisujesz pomoże odczytanie błedów z komputera a potem jego reset. Spotkałem się kilka razy z podobnymi rzeczami. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, to trzeba będzie szukać uszkodzenia - bardzo prawdopodobne że "zacina" się któryś z czujników i odcina poszczególne obwody - jeśli palą się kontrolki tzn., że dany układ nie funkcjonuje lub działa ale niepoprawnie. Mam podobne doświadczenia ale z ABSem w jednym Oplu...
sam reset moglby pomoc? przeciez to tylko reset pamieci. komputer chyba do dzialania nie odczytuje logow zapisanych bledow?
wylacza sie tylko wspomagania, a na chwile wylacza sie caly uklad elektryczny (nie pamietam czy swiatla tez, bo to sa sekundy)
najlepiej podpiac vag'a pod zlacze serwisowe i bedzie wszystko jasne co sie stalo i dlaczego ale jezeli to by bylo cos powaznego to napewno by zaswiecila kontrolka check engine. Jezeli zdazylo sie to tylko raz to bym sie tym nie przejmowal i jezdzil dalej
Wysłany: 2006-10-08, 20:44
z modułami bywa różnie, można kupić taki za 100 czy 200 zł i może on z powodzeniem spełniać sawoją funkcję..... ale nie musi.
Dawno temu jak pracowałem w Mitsubishi miałem okazję pobawić się sprzętem do diagoz itp. nie był to żaden moduł tylko porządny komputer przypominający wyśwoetlacz laptppa tylko ze 4 razy grubszy z napędem DVD i szybkim procesorem. można było tym robić cuda z samochodowym komputerem..... wystarczyło mieć płytę do danego modelu i wiedzieć co z czym po co i dlaczego tak a nie inaczej..... w sumie proste.....
jeśli faktyczne zaczyna Ci dokuczać ten problem a nie masz nikogo znajomego PEWNEGO, kto jest Ci w stanie pomóc to odżałuj troszkę grosza i pojedź do jakiegoś ASO - nie koniecznie na wielickiej.... ja np. słyszałem dużo dobrego o dealerze w Dąbrowie Górniczej....
skasuję Cię na parę złotych ale będziesz miał pewność że z autkiem wszystko oki, a najważniejsze to, że w kryzysowej sytuacji będziesz mógł liczyć że sprzęt CIe nie zawiedzie....
ale to my opinion is.....
Lukek jak bedziesz chciał to mam znajomego gościa co Ci to zrobim jak coś to na priva do mnie pisz...
_________________ "Carpe diem" bo "memento mori"
lukek [Usunięty]
Wysłany: 2006-10-08, 20:46
Cytat:
To jest to samo, tylko w innym opakowaniu W serwisie maja to w innej obudowie, a tu masz w malym czarnym pude;leczku podpinanym przez usb lub coma do lapka lub zwyklego kompa.
"Interfejs ten jest alternatywą dla urządzenia serwisowego VAG 1552" - troche zmylil mnie ten opis.
ale za pewne to są różne urządzenia tylko oferujące tą samą funkcjonalnosc, zgadza sie?
Gała [Usunięty]
Wysłany: 2006-10-08, 20:48
każda z nieprawidłowości jest (a przynajmniej powinna być) zapisana w komputerze do czasu zresetowania go przez wykwalifikowany serwis... po to jest komputer, żeby sterować i żeby onformować - również serwis.
MAGIC nie zgodzę się z Tobą, że to jest to samo tylko w czarnym pudełeczku.... wybacz ale widziałem kilka testerów w życiu.... a różnica w cenie: 200 zł i ponad 5000 z czegoś wynika - nie koniecznie z koloru obudowy....
"Interfejs ten jest alternatywą dla urządzenia serwisowego VAG 1552" - troche zmylil mnie ten opis.
ale za pewne to są różne urządzenia tylko oferujące tą samą funkcjonalnosc, zgadza sie?
Kolega ma tego boxa do wszystkich autek koncernu vag, a seat jak wiadomo to prawie to samo co vw i ma ten sam interfejs
TKK - nie dla idiotow!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum