Nie... wzmak jest do podniesienia mocy oraz robi rowniez za zwrotnice.Jesli wiec chcesz podpinac glosniki odseparowane bez wzmaka to zwrotnice musisz miec...Bo niby czym wydzielisz pasma??
Pokaż mi taki wzmak który robi za zwortnice to ci nobla dam
maver, troszke honor zwracam twojemu car audio bo masz clariona ale tak naprawde moc z radia na końcówkach jest dużo niższa niż podawana na obudowie i to każdym clarion ma jakieś
16 W a nie 51:P może w szczytowej na ułamki sekund, jeśli chcesz jakikolwiek odseparowany sprzęt to musisz mieć wzmacniacz aby to zagrało i to jakiś normalny a nie noname o mocy 1600 W max a tak naprawde 75 rms na kanał i do tego skuteczności 30 db ludziska poczytajcie i dowiedzicie sie żę moc głośnika to nie wszystko trzeba patrzeć na wszystkie parametry. Załóż wzmacniacz i usłysz dopiero różnice w twoim car audio( o ile na helixach da sie coś usłyszeć).
Magic_sc
Jak już musisz to kup helixy ale jak się admin wypowiedział diabeł tkwi w trwałości tanich sprzetów poporstu szybko się kończą nawet jeśli na początku sie wydaje że jako tako grają. Jak już kupujesz zestaw helixa to musisz kupić wzamka do niego i to takiego który go zasili bo o ile mnie pamięć nie myli helixy są bardzo prądo żerne.
dextus [Usunięty]
Wysłany: 2007-03-13, 11:41
goldi napisał/a:
Hmm...to niby od czego na wzmaku masz korektor "X-Over" ??
goldi [Usunięty]
Wysłany: 2007-03-13, 16:51
dextus napisał/a:
goldi napisał/a:
Hmm...to niby od czego na wzmaku masz korektor "X-Over" ??
hmm nie spotakałem sie z czymś takim w żadnym szanującym się wzmaku więc nie może być to coś dobrego podaj mi model i firme wzmaka który coś takiego ma, a poza tym zawsze lepiej będą grały zwrotnice przystosowane do przeznaczonych dla nich głośników.
ROBERTO83 [Usunięty]
Wysłany: 2007-04-16, 23:02
a co powiecie na głośniki PHONOCAR, bo zastanawiam sie nad takimi i wydaje mi sie ze będą lepsze niż Boschman
ROBERTO83 [Usunięty]
Wysłany: 2007-04-18, 22:30
tak o hertz myślałem ale wydaje mi sie że lepsze pod samo radio będą Helix, a co do JBL co byś polecił jaki model
Auto: in progress....
Wiek: 29 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 2751 Skąd: Z nienacka
Wysłany: 2007-04-19, 00:05
Dextus ten X-over to jak podaje słowniczek AutoŚwiata to:
Kod:
X-over - filtr umożliwiający precyzyjne sterowanie głośnikami. Wersja dolnoprzepustowa (Low Pass) przeznaczona jest do kontrolowania pasma tonów niskich, czyli basów. Wersja górnoprzepustowa (High Pass), przeznaczona jest do kontrolowania wyższych częstotliwości (tonów średnich i wysokich).
Zwrotnica
Układ, który dzieli pasmo akustyczne na kilka węższych pasm. Każde z tych pasm jest następnie odtwarzane przez odpowiedni głośnik. Zwykle są to głośniki: wysokotonowy i niskośredniotonowy albo niskotonowy, średniotonowy i wysokotonowy w zestawach trójdrożnych. Na zwrotnicę składają się filtry: dolnoprzepustowe, górnoprzepustowe i pasmowoprzepustowe. Używanie zwrotnic jest konieczne ponieważ głośniki nie są w stanie odtwarzać całego pasma akustycznego z zadowalającą jakością i każdy z nich jest przeznaczony jest tylko do odtwarzania określonego zakresu częstotliwości. Wyróżniamy dwa rodzaje zwrotnic: aktywne i pasywne.
Wieć Twój X-over tylko pozwala na regulowanie pasma i jest wbudowany w wzmak a zwrotnica jest niezależnym urządzeniem które ma zgoła inne zadanie
_________________ HEY Gość Ja wszystko widzę
Ask any racer, any real racer. It doesn't matter if you win by an inch or a mile. Winning's winning!
Auto: in progress....
Wiek: 29 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 2751 Skąd: Z nienacka
Wysłany: 2007-04-19, 01:22
Cytat:
masz clariona ale tak naprawde moc z radia na końcówkach jest dużo niższa niż podawana na obudowie i to każdym clarion ma jakieś
16 W a nie 51:P może w szczytowej na ułamki sekund
Dokładnie tak 4x50W czy więcej W a tak naprawdę.. wystarczy że weźmiesz np. któryś numer GT tam zwykle jakiś test radia jest.
Np. 99numer GT
Kenwood KDC-W3537
Dane producenta:
Moc maks 4x50W
Wynik pomiaru przy 13.5 V
Moc maksymalna 26W
Prawdopodobnie podali moc maksymalna na każdy kanał...
Ale jak pójdziesz dalej w artykuł to:
Moc nominalna (THD 1%) 14,9W
Moc nominalna (THD 10%) 18,5
THD - ang. Total Harmonic Distortion
Czyli moc nomilana radia przy określonym poziomie zniekształceń harmonicznych wynosi.. no bynajmniej nie 4x50W
Fajna bajka jest również z PMPO
"P.M.P.O to skrót od peak music power output co oznacza szczytową muzyczną moc wyjściową. Jest to moc szczytowa, to znaczy pomnożone napięcie zasilania wzmacniacza x jego maxymalny prąd co nie odwzorowuje średniej ciągłej mocy wzmacniacza."
często można znaleźć takie naklejki na głośnikach... np. 600W PMPO a mniej więcej to jest tak że :
"No to PMPO to moc którą glośnik wytrzyma w warunkach laboratoryjnych przez UŁAMEK SEKUNDY, a potem se z membrany berecik można zrobić "
Cytaty z forum elektroda.pl
hehe
_________________ HEY Gość Ja wszystko widzę
Ask any racer, any real racer. It doesn't matter if you win by an inch or a mile. Winning's winning!
k_piw [Usunięty]
Wysłany: 2007-04-30, 19:20
a ja mam takie male pytanko, wiec nie bede nowego tematu walil. U mnie w tigrze mam 6 glosnikow, 4-srednio-niskotonowe (dwa przod i dwa tyl) oraz 2-wysokotonowe na przodzie i teraz pytanie, bo sygnal powinien byc puszczony poprzez zwrotnice na te glosniki, ale gdzie ona moze byc???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum