Opona R888 posiada certyfikat opony wyscigowej ECE. Jazda na tej oponie wymaga zastosowania maksymalnej ostroznosci na mokrej nawierzchni ze względu na ograniczona ochrone przed aquaplaningiem.
Poniewaz opona jest produkowana ze specjanych komponentów i posiada specyficzny bieżnik tylko do wyścigów, nie jest objeta tradycyjna gwarancja handlową.
moja opinia:
Udało się zaszaleć. Kupiłem, jeźdze i zrobiłem już na nich prawie 2,500 km (z uwagi na weekendwy wyjazd do poznania i spowrotem x 2). Jeśli chodzi o suchą droge to po prostu wymiatają. Brak mi słów i tyle. Zaś jeśli chodzi o mokrą to niestety jest ślisko. Nie jest jednak tak najgorzej jak sądziłem. Leciałem na nich w deszcz przez autostrade 200 km/h i nie było problemów. Nie można po prostu robić mocnych skrętów. Ogólna ocena opony na 10 punktów to 9. Tylko dlatego, że ten jeden odejmuje za śliskość na mokrej drodze.
Auto: Ford Sierra 2.0 8V bodyRS
Moc: ???
Wysłany: 2008-05-24, 08:45
Cytat:
jakby coś Ci wbieglo przed maske np: zwierzę...
przy 200km/h to nawet nie wiem na jakich oponach by sie shamowal...
jak ze 100km droga hamowanai wynosi ok.40 metrow a co dopiero z 200 ,jeszcze jak sie ladnie nagrzeja tarcze to pedal staje sie mieciutki ,wiec mozemy tu tylko powiedziec o zwolnieniu
Myślę ,że opony sportowe na nawierzchnie suchą, dobrze przyczepną są przystosowane do krótkich mocnych dohamowań przed cornerami a to ,że w/w oponki nie bardzo nadają się do jazdy po mokrej nawierzchni która siłą rzeczy charakteryzuje się niższą trakcją to już zupełnie inna kwestia.
Ten typ opon jak żaden inny powinien charakteryzować się skróconą drogą hamowania w porównaniu z innymi "normalnymi" wersjami ogumienia. Tak więc hamowanie z 200 km/h i więcej nie powinno stanowić problemu. Ja osobiście u siebie bałbym się założyć tą oponę. Przy tym co mam (Pirelli P Zero Rosso) na mokrej nawierzchni przy ESP ON na zakręcie tył potrafi mi odjechać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum