Wysłany: 2007-04-16, 18:50 [FAQ] Odcięcie zapłonu lub pompy paliwa
Po ostatnim spocie i oglądnięciu zakupionego przez Kpiw'a modułu odcięcia dopływu prądu do pompy paliwa jeśli nie zostanie naciśnięty ukryty przycisk postanowiłem zaprojektować tańsze i prostsze rozwiązanie.
mianowicie potrzebne są:
1. Przekaźnik dwusekcyjny ( prąd między 20A a 30A na 12V ) cena od 4 do 12 zł
2. mikroprzycisk lub kontaktron cena do 2 zł
3. troche przewodów.
Schemat połączeń
Legenda:
masa - wiadomo
+ po zapłonie - napięcie dodatnie który pojawia sie na przewodzie po przekręceniu stacyjki, które na zanika podczas pracy rozrusznika
obwód który ma być zabezpieczony - w zależności co chcemy odciąć cewke zapłonową czy pompe paliwa taki kabel należy przeciąć i wpiąć między końcówki przekaźnika
Przykład podłączenia
Uwagi:
1. Lepiej odciąć pompe paliwa a nie cewke zapłonową gdyż w razie awarii przekaźnika podczas jazdy może nam zgasnąć samochód co nie jest bezpieczne. w przypadku odcięcia pompy samochód zacznie się "dusić" i wtedy mamy czas na zatrzymanie sie.
2. Przewody najlepiej przecinać daleko od stacyjki, bo każdy potencjalny złodziej najpierw zabiera sie za stacyjke
Narazie tyle, jak mi coś przyjdzie do głowy to jeszcze dopisze.
w razie pytań to pisać na priv'a
_________________ "Carpe diem" bo "memento mori"
k_piw [Usunięty]
Wysłany: 2007-04-16, 22:27
kacpern nie do konca wie co ja mam za zabezpieczenie....
po pierwsze nie mam przycisku (jest to inaczej rozwiazane) po drugie mam mozliwosc wlaczenia antynapadu, po trzecie system sam sie uzbraja po pewnym czasie i daje znac o wszystkim migajaca dioda, ktora sama w sobie juz potencjalnego amatora zlodziejaszka odstrasza.
Ale oczywiscie z grobsza wszystkie zabezpieczenia skladaja sie z przekaznika tak ze Kacpern nic wielkiego nie wymyslil
ale oczywiscie respekt dla Kacperna ze lubi sie w takich rzeczach pobawic , bede mial z kim pogadac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum