Tuning Klub Kraków Strona Główna

•  Strona Główna   •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
[FAQ] Odcięcie zapłonu lub pompy paliwa
Autor Wiadomość
Kacpern 

Auto: Tigra
Moc: 1,4 16v 90KM
Wysłany: 2007-04-16, 18:50   [FAQ] Odcięcie zapłonu lub pompy paliwa

Po ostatnim spocie i oglądnięciu zakupionego przez Kpiw'a modułu odcięcia dopływu prądu do pompy paliwa jeśli nie zostanie naciśnięty ukryty przycisk postanowiłem zaprojektować tańsze i prostsze rozwiązanie.

mianowicie potrzebne są:

1. Przekaźnik dwusekcyjny ( prąd między 20A a 30A na 12V ) cena od 4 do 12 zł
2. mikroprzycisk lub kontaktron cena do 2 zł
3. troche przewodów.

Schemat połączeń

Legenda:
masa - wiadomo
+ po zapłonie - napięcie dodatnie który pojawia sie na przewodzie po przekręceniu stacyjki, które na zanika podczas pracy rozrusznika
obwód który ma być zabezpieczony - w zależności co chcemy odciąć cewke zapłonową czy pompe paliwa taki kabel należy przeciąć i wpiąć między końcówki przekaźnika

Przykład podłączenia

Uwagi:
1. Lepiej odciąć pompe paliwa a nie cewke zapłonową gdyż w razie awarii przekaźnika podczas jazdy może nam zgasnąć samochód co nie jest bezpieczne. w przypadku odcięcia pompy samochód zacznie się "dusić" i wtedy mamy czas na zatrzymanie sie.
2. Przewody najlepiej przecinać daleko od stacyjki, bo każdy potencjalny złodziej najpierw zabiera sie za stacyjke

Narazie tyle, jak mi coś przyjdzie do głowy to jeszcze dopisze.

w razie pytań to pisać na priv'a

k_piw
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-16, 22:27   

kacpern nie do konca wie co ja mam za zabezpieczenie.... :roll:
po pierwsze nie mam przycisku (jest to inaczej rozwiazane) po drugie mam mozliwosc wlaczenia antynapadu, po trzecie system sam sie uzbraja po pewnym czasie i daje znac o wszystkim migajaca dioda, ktora sama w sobie juz potencjalnego amatora zlodziejaszka odstrasza.

Ale oczywiscie z grobsza wszystkie zabezpieczenia skladaja sie z przekaznika tak ze Kacpern nic wielkiego nie wymyslil :roll:

ale oczywiscie respekt dla Kacperna ze lubi sie w takich rzeczach pobawic :D , bede mial z kim pogadac :D

Magic_sc 
Centomaniak

Auto: Seicento
Moc: 55KM
Wysłany: 2007-04-16, 22:33   

Spoko kacpern zakladaj u siebie:) a potem bedziemy myslec wydaje mi sie ze pomysl bardzo dobry :banan:

HaiFisch 
StockForTheSuckers!

Auto: JETTA
Moc: hmm...
Wysłany: 2007-04-17, 20:41   

nic nowego nie wymyśliłeś... stare dobre rozwiązanie... na przycisk, kontraktron lub przejście masy...

powiem tyle, że do pełni szczęścia coś brakuje temu schematowi... :mrgreen:

"Nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy facet z widłami to Gość" ;)

W planach: Jetta 1.8T Quattro :D W marzeniach ;) Nissan Skyline GT-R R-33 Vspec, Honda NSX :D

"Ask any racer, any real racer. It doesn't matter if you win by an inch or a mile. Winning's winning!"

Odpowiedz do tematu