Przydałoby się jakieś dobre imadło, klucze no i oczywiście TO...Ale to w przyszłości...A poważnie to jak kminicie nad tym tak serio to trzeba będzie troszkę kaski odłożyć bo TOPEXEM się nie porobi długo...Czasem zdarzają się wyprzedaże sprzętu z różnego rodzaju dawnych PRL-owskich baz diagnostycznych itp. i można za dobry pieniądz wyrwać troszkę narzędzi...Trzeba szukać okazji i pieniędzy...Ale życzę powodzenia..
Ten podnosnik co pokazales Tomcio to sredni bo on sie bardziej nadaje do zbeiznosci, najlepszy bylby 2 kolumnowy:) z wysuwanymi lapami
_________________ << NiSkO TwArDo , SzErOkO i ZieLoNo-ZiELoNo >>
***Polerowanie Aluminium***
TKK - nie dla idiotow!!
Donn [Usunięty]
Wysłany: 2007-12-19, 00:30
goldi napisał/a:
Jak załatwicie zgodę budowlaną z planami projektem to trzeba to jeszcze wytyczyć,
goldi ma racje należy na początku zbadać teren pod zabudowe i mieć zgodę na budowę...
Tiger napisał/a:
A zgody budowlane mam w dupie... ale dzieki za uprzedzenie ,trzeba bedzie z sasiadami uwazac zeby sie nie przyburzyli:>
To nie dobrze, że masz w 4 literkach
A brałeś pod uwagę fakt, że ten warsztat po zbudowaniu (bez zbadania terenu), może za jakiś czas hm "spaść" jeśli się ziemia obsunie, zapadnie itd.
Bez zgody, planu projektu na budowanie...jest kara to tak na marginesie...
Hmm mogę spytać ile tak mniej więcej ten warsztat bedzie zajmował miejsca? jaką powierzchnie? Moja siostra wykonuje projekty przy badaniu terenu itp. z tego co się orientuje to takie wiercenie, pobranie prób, pełna dokumentacja itd. (zależy ile otworów) mieści sie w granicach od 400-16 000PLN
Ale róbcie co uważacie za stosowne - powodzenia w budowaniu...i nie płaceniu kar
goldi [Usunięty]
Wysłany: 2007-12-19, 01:09
jest coś co możecie zbudować sami np. wiatę garażową i nie stawiać ją na fundamencie tylko zrobić w niej podłogę chudy beton ale w tedy nie będzie kanału można co najwyżej zrobić taki wjeżdżany podest ale w tedy taka wiata będzie musiała być wysoka a i tak wiatę trzeba zgłosić i oczywiście odsunąć się od granicy działki jakieś 5 m, no i chyba wiata jak pamiętam nie może być całkowicie zamknięta czyli możecie zrobić ściany ale nie bramę więc nie będzie w niej ciepło, a i będzie również trochę kosztować.
Tiger napisał/a:
Nie zapominajmy ze to nie ma byc pomysł profi bo w jaki sposób jeśli mamy po 18 lat i za własna kase chcemy cos zrobic
Jeśli nie ma być to profi to nie warto się za to w ogóle zabierać bo może być z tym więcej problemów niż pożytku, a kary za samowole budowlaną są niemałe.
Albo robić coś profi albo nic, ew. można kupić za 1500 zł gotowy blaszany garaż i postawić go na trawie aby mieć cokolwiek, ew. na chudym betonie ale to też trzeba zgłosić!! i nie wiem czy na betonie może być bo może on zostać uznany za fundament musiałby zostać wylany po postawieniu garażu i znalazłby się w planie zagospodarowania terenu jako miejsce postojowe na samochód.
Niestety chodzę na studia budowlane wiecie chodziarz jak beton wymieszać ??:D
oggy [Usunięty]
Wysłany: 2007-12-19, 12:32
goldi napisał/a:
samowole budowlaną
a nie wszedł w życie, albo ma wejść w najbliższym czasie przepis zmieniający te zapisy na mniej "rygorystyczne" ? Coś mi się ostatnio o uszy obiło..
goldi [Usunięty]
Wysłany: 2007-12-19, 14:09
Z tego co wiem to nie jeśli masz fundament musisz mieć zgodę a jeśli chcesz cokolwiek postawić na działce musisz to zgłosić chyba że jest to budowla tymczasowa jak np. rozkładana altana ogrodowa, wszystko inne typu wiaty szklarnie itp. trzeba zgłosić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum