Tuning Klub Kraków Strona Główna

•  Strona Główna   •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Mobilny internet potrzebna rada...
Autor Wiadomość
balta 

Auto: malczan..:)
Moc: troche wiecej niz norma...
Wysłany: 2010-02-08, 20:30   Mobilny internet potrzebna rada...

jak w temacie potrzebuje zapodac mobilny internet potrzebuje rady ludzi ktorzy maja lub wiedza cos w temacie, interesuje mnie przede wszystkim dobry zasieg w Krakowie, szybkosc okolo 1 Mb transfer okolo 4 GB oprocz tego czasami planuje wypady w gory glownie Gorce czasami Tatry i tam tez chcialbym miec dostep do sieci... wszelkie info mile widziane...:)

kochajmy sie jak Bracia liczmy sie jak Zydzi..

chociaż kaszle, ciężko stęka jest jak skała i nie pęka

admin 
Ojciec Prowadzący

Auto: in progress....
Wysłany: 2010-02-09, 17:00   

Mam i korzystam w sumie przerobiłem kilka różnych poniżej kilka informacji na tych które najdłużej wykorzstywałem.

Pierwszy kontakt z mobilnym internetem był za pomocą telefonu podpiętego do laptopa kabelkiem USB. Pakiet 50MB w abonamencie. Na wakacje jak znalazł, nie generowałem takiego ruchu w necie (gg, email, forum). Starczało w zupełności. Zrezygnowałem z korzystania z tej opcji na rzecz:

MODEM na złączu Express Card do laptopa do 7,2mbit/sek

Posiadałem taki model jak na aukcji. Jako że miał simlocka na Erę a zdjęcie blokady było kosztem połowy wartości modemu odpuścilem i korzystałem z pakietów BLueconnect na kartę. Użytkowałem głównie na wyjazdach w czasie jazdy autem czy pociągiem, działał wszędzie tam gdzie był tylko zasięg sieci Era Gsm. Z niego byłem chyba najbardziej zadowolony aczkolwiek złącze ExpressCard tylko w laptopach a modem na usb można do każego kompa właczyć

Przez jakiś czas takowy modemik mi leżał nie używany więc sprzedałem.

Ostatnio kupiłem MODEM USB 3,6mbit/sek Cena jak na aukcji. Modemik wielkości pendrive'a. Pochodzi z niemieckiej sieci o2 nie posiada simlocka, ma slot na kartę micro SD o pojemności do 4GB więc jako pendrive też można wykorzystać. Do tego dołożyłem zestaw startowy 'na kartę' z PLAY za 19zł mam 1GB danych do wykorzystania (jak zwykle jest haczyk... karta jest ważna 14dni). Modem się grzeje. Jak się dowiedziałem to jest to norma więc nie przejmuje się. Tym bardziej że nówka sztuka z gwaracji.

Kilka słów o HSDPA czyli ten wspaniały szybki internet 7,2 mbit i tak dalej.
Osiągnięcie prędkości 7,2 mbit to hm.. jedynie max możliwości modemu. Na żadnym modemie nie udało mi się osiągnąć tej prędkości. Na Modemie Merlin Xu870 osiągnałem 3mbit/sek. Wszystko jest zależne od tego czy nadajnik (BTS) z którego korzystasz obsługuje np. HSPDA czy tylko 3G ewentualnie Edge podstawa to GPRS, Ilości osób które w danym momencie korzystają z tego samego nadajnika co ty. Siły sygnału (się mówi mam 3 z 5 kresek zasiegu :P )

Umowy z jakimś operatorem (Era, Plus, Orange, PLay) na czas określony na mobilny internet nigdy nie miałem i zawsze jechałem z pre-paidów. Choćby dlatego że w domu mam łącze 25mbit/sek a mobilny necik tylko 'od okazji do okazji'
Jeżeli chcesz jeździć w góry musisz się dowiedzieć czy w miejscach w których będziesz chciał korzystać dana sieć ma zasięg. Dokładnie nie pamiętam, i musiałbyś się upewnić bo Play dzierżawi nadanijki z Plusa i z tego co pamiętam działają głównie w miastach, gdzieś na przyslowiowych zadupiach nie bangla ale to musisz sprawdzić :)
Ogólnie nie wyobrażam sobie kogoś na pod krzyżem na Giewoncie z laptopem klepiącego na gg bo albo pomylił Giewont z c@fejka albo jest silnie uzależniony od neta

Jak ten modemik USB nie będzie mi chwilowo potrzebny mogę pożyczyć to popróbujesz :)

Pozdro.
admin :)

p.s. ech ale naklepałem posta :P

Ask any racer, any real racer. It doesn't matter if you win by an inch or a mile. Winning's winning!

balta 

Wysłany: 2010-02-09, 17:48   

no i konkret post... ;-) co do wiadomosci zbieram i dziekuje za Twoj wklad, co do klepania na Giewoncie mialem raczej na mysli jak juz zejde z gor..:P co do pozyczenia jakby co to sie bede odzywal...:)

admin 
Ojciec Prowadzący

Wysłany: 2010-02-09, 18:55   

teoretycznie z końcem tygodnia modem powinien mi być chwilowo zbędny :)

http://nt.interia.pl/tele...anio,1436079,56

Ask any racer, any real racer. It doesn't matter if you win by an inch or a mile. Winning's winning!

ZaBsI 

Auto: Ford Sierra 2.0 8V bodyRS
Moc: ???
Wysłany: 2010-02-11, 16:28   

ja mam PLAYOnLine i w sumie gdzie do tej pory nie byłem to działał
wiadome że szybkość transferu uzależniona jest o miejsca przebywania. Play informuje że w tej chwili predkość jest do 1 Mb i w sumie tak jest . U mnie przeważnie oscyluje w granicach 750- nawet do 1.1-1.2 Mb przy ściąganiu. Według mnie jest ok. Czasem bywają problemy że transfer jest kulawy ale po wylogowaniu i ponownym zalogowaniu jest juz spoks. Taka natura ;) Jak dla mnie do zwykłego korzystania z www,mail,gg, skype jest wystarczający. Co do ściągania duzych paczek już jest gorzej ale nie ma tak żeby się nie dało. Ja mam akurat 10GB transferu ale jeszcze przy normalnym uzytkowaniu nie udało mi się przekroczyć 5 GB.
Balta poza tym w Play masz chyba za 5GB 45zł i dalej chyba maja tą opcje ze możesz wziaść na 7 dni i przetestować i ponosisz chyba tylko koszty aktywacji cos 9 zł jak dobrze pamiętam a za modem USB Huwei ci zwracają kaskę także warto wypróbować, sam tak robiłem. Poza tym w porównaniu do reszty (orange, era, plus) przynajmniej wtedy Play miał tylko abonament na 12miesięcy.

Poza tym możesz wejść na strone np. playa i tam masz mapę zasięgu, można wpisać ulice miasto wieś i już wiesz co jest grane.

||-|| (( )) ||\|| ||)) //-\\
The Power Of Dream's

admin 
Ojciec Prowadzący

Wysłany: 2010-02-11, 18:42   

Balta jak coś to się ustawimy jakoś bo modem od dziś przez jakieś 2-3 tyg. będzie mi zbedny

balta 

Wysłany: 2010-02-12, 18:00   

dzieki wszystkim za rady, wezme w Play'u na przetestowanie 5GB za 45 zl, a jak nie bedzie banglac to ide po Orange.... Wolalbym jednak zeby Play dzialal...:)

Odpowiedz do tematu