Auto: 2x bmw e30
Moc: 105 i 144
Wysłany: 2007-10-09, 00:40
jak chcesz sprezyny to zapytam kumpla bo ostatnio sam mu sprzedałem kompletny zawias przód koni a spreżyny mu chyba zostały jak bede cos wiedział to dam ci znac
_________________ masz samochód to jedz przed siebie
Auto: Honda Civic ED7
Moc: 109 KM
Wiek: 29 Dołączył: 30 Wrz 2005 Posty: 1456 Skąd: Nowy Bieżanów
Wysłany: 2007-10-09, 11:21
Ja wybrałbym sprężynę serię (zima za pasem) i amor o troszkę twardszej charakterystyce...
_________________ ...hej dziewczyno, rób zagryche, ja w kieszeni flaszke mom, wypijemy, pojadymy, wiater poprowodzi Nos...
Honda - The Power Of Dreams...
http://pl.youtube.com/watch?v=4sM633W17Hs
poza tym sprezyna tylko reguluje wysokosc zawieszenia twardosc dobierasz amortyzatore
No z tym to się nie zgodzę...
ogolnie taka jest zasada, nizsza sprezyna bedzie twardsza, wyzsza mieksza, do kazdego typu sprezyny trezba dobrac odpowiedni typ amortyzatora
zadaniem sprezyny jest umozliwienie ruchu kola dol-gora a amortyzator ma za zadanie wytlumienie tego ruchu
dlatego kupujac sprezyny patrzysz jak auto bedzie siedzialo czy to bedzie seria czy gleba czy off-road, a amortyzatorem dobierasz sobie jak auto sie bedzie zachowywalo na zakretach i podczas przejezdzania po dziurach
zauwaz ze kupujac sprezyne masz podane o ile sie podwyzszy/podniesie w stosunku do serii
poniekad masz racje ze sie nie zgadzasz poniewaz sa to dwa wspolpracujace i zalezne od siebie elementy, stad jeden zalezy od drugiego, ugiecie sprezyny bedzie zalezec od amrtyzatora tak samo jak wytlumienie drgan przez amortzator bedzie zalezalo od sprezyny, ale podalem przyklad uogolnienia
_________________ there's no life like low ride
kochajmy sie jak Bracia liczmy sie jak Zydzi..
chociaż kaszle, ciężko stęka jest jak skała i nie pęka
u mnie tez tyle wykazywalo a jak z Balta i Haifim przekladalismy u mnie zawias to amory byly w takim stanie ze dramat, chlopaki moga to potwierdzic wiec nie sugeruj sie tym
Cięzko mi się wypowiedzieć , chciałbym tak zeby miec jakis konfort jazdy , bo w tej chwili jak sie nie schamuje na progu do 0 , i wpadne w małą dziurę to mam wielkie bummm...amory nie wiem jakie są ale z tyłu czepaczki wykazały 75% a z przodu 85%, raczej opcja nisko ale miekko , choć na zime chyba lepiej wysoko..
Masz bum dlatego te jest krotszy spring i szybciej dobija amor
_________________ << NiSkO TwArDo , SzErOkO i ZieLoNo-ZiELoNo >>
***Polerowanie Aluminium***
TKK - nie dla idiotow!!
ROBERTO83 [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-09, 18:01
kup sprężyny od gti lub vr6 są one niższe od seryjnych o jakieś 10 lub 15 mm i będzie po problemie bo nie będzie za wysoki ani za niski
Auto: Ford Sierra 2.0 8V bodyRS
Moc: ???
Wysłany: 2007-10-09, 18:52
pomysl tez o czyms takim
http://moto.allegro.pl/it..._golf_iii_.html
sa komfortowe i obnizaja troche autko ,przypuszczalnie masz standardowe amorki i dlatego masz jaja z dobijaniem bo amorki siadly prawie na maxa i wogole nie maja amortyzacji .
jezeli przez dziury masz bum i chcesz go sprzedac to najlepiej wlozyc czysta serie, autko lekko podpicowac i pchnac do zyda..
_________________ there's no life like low ride
kochajmy sie jak Bracia liczmy sie jak Zydzi..
chociaż kaszle, ciężko stęka jest jak skała i nie pęka
oggy [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-10, 20:05
balta napisał/a:
ogolnie taka jest zasada, nizsza sprezyna bedzie twardsza, wyzsza mieksza, do kazdego typu sprezyny trezba dobrac odpowiedni typ amortyzatora
zadaniem sprezyny jest umozliwienie ruchu kola dol-gora a amortyzator ma za zadanie wytlumienie tego ruchu
dlatego kupujac sprezyny patrzysz jak auto bedzie siedzialo czy to bedzie seria czy gleba czy off-road, a amortyzatorem dobierasz sobie jak auto sie bedzie zachowywalo na zakretach i podczas przejezdzania po dziurach
zauwaz ze kupujac sprezyne masz podane o ile sie podwyzszy/podniesie w stosunku do serii
poniekad masz racje ze sie nie zgadzasz poniewaz sa to dwa wspolpracujace i zalezne od siebie elementy, stad jeden zalezy od drugiego, ugiecie sprezyny bedzie zalezec od amrtyzatora tak samo jak wytlumienie drgan przez amortzator bedzie zalezalo od sprezyny, ale podalem przyklad uogolnienia
Ja to widzę tak, że faktycznie wysokość sprężyny regulują, ale regulują też twardość, która miedzy innymi zależy od ilości zwoi sprężyny. Co do amortyzatorów, to one regulują między innymi czas reakcji na wymuszenie, czyli właśnie też twardość.. jak i jakość tłumienia..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum