Auto: Ford Sierra 2.0 8V bodyRS
Moc: ???
Wysłany: 2007-10-25, 17:50
swego czasu mozna bylo miec tylko na osi ale potem cos pitolili ze komplety,ja osobiscie stosuje komplecik 4 szt . bezpieczniejsza jazda a koszty nie tak duze
Joker zaleca sie uzywanie 4 opon zimowych ale nie ma obowiazku mozesz miec zimowki tylko na naped, ale ja bym ci doradzal zalozenie 4 zimowek bo qp lubi rzucac (tyl goni strasznie) chyba ze lubisz wrazenia na drodze
Auto: Fiat cc 1.2 8v
Moc: 73KM
Wiek: 27 Dołączył: 29 Wrz 2005 Posty: 1093 Skąd: Kraków -okolice
Wysłany: 2007-10-25, 19:57
dokładnie niema przepisu nakazujacego jazde na oponach zimowych . chcesz zakladasz nie to nie.
na letnich nieradze jeździć bo nawet najgorsza zimowka jest nieporownywalnie lepsza od letniej.
co do tego czy 2 lub 4. to nape napewno musi miec zimowki bo nie ruszysz z miejsca a w zakretach bedziesz jechac prosto. tył. no cóz na zakretach będzie wrzucal kierunek i wyprzedzi cie.
dobra rada wuja TOMA załóż 4 oponki i ciesz sie spokojna jazdą
_________________ trool monster garage
SWAP
Donn [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-25, 21:41
Ciekawostka...
"Już przy prędkości 30km/h droga hamowania na drodze pokrytej śniegiem jest trzy razy dłuższa na oponach letnich niż na oponach zimowych."
Joker załóż 4 zimówki, bo jak się rozpędzisz to nie wychamujesz
Trool ma racje w Polsce nie ma powszechnego obowiązku stosowania opon zimowych.
Auto: Honda Civic
Moc: coś sie odpycha....
Wiek: 30 Dołączył: 30 Wrz 2005 Posty: 2146 Skąd: brać wiecej mocy ;)
Wysłany: 2007-10-25, 21:54
czyli musze dokupic 2 zimowki.... tez myslalem zeby 4 zalozyc, ale mam 2 a wlasciwie 3... ale niedokupie jednej, bo bieżnikowana jest... no nic.. trzeba dokupic 2 oponki, a i tak w zimie sciagam noge z gazu
Auto: Ford Sierra 2.0 8V bodyRS
Moc: ???
Wysłany: 2007-10-26, 17:33
co do tematu oponek jedynym najwiekszym wedlug mnie debilizmem jest nieobowiazkowa jazda na zimowkach przeciez to porazka zawsze sie zastanawialem jak juz troche spadlo sniegu czemu tyle aut stoi pod najniejszymi gorkami a ja zawsze targalem teraz juz wiem oszczednosc na gumach i zagrozenie bezpieczenstwa ,jak dla mnie to powinien byc przepis o obowiazku zakladania zimowek i to 4szt a wycowas debilna jazde na swiatlach przez caly rok
co do tematu oponek jedynym najwiekszym wedlug mnie debilizmem jest nieobowiazkowa jazda na zimowkach przeciez to porazka zawsze sie zastanawialem jak juz troche spadlo sniegu czemu tyle aut stoi pod najniejszymi gorkami a ja zawsze targalem teraz juz wiem oszczednosc na gumach i zagrozenie bezpieczenstwa ,jak dla mnie to powinien byc przepis o obowiazku zakladania zimowek i to 4szt a wycowas debilna jazde na swiatlach przez caly rok
ja tam planuje sprawdzic jak w sie w zimie zachowuja slicki
_________________ Mężczyźni też mają swoje G ... G60 Przypał dzieeeki
wito uwierz mi na słowo ,że sie nie spisują wogóle Slicki sa fajne na deszcz jeśli się ma tylko tyle mocy co w mym niemieckim dużym fiacie. Rok temu jeździłem na zimówkach tylko z tyłu i skręt mogłem wykonać tylko dzieki pedałowi przyspieszenia. Potwierdzam tylko iż nie ma obowiązku zakładania opon zimowych w Polsce,zalecane jest ich używanie jedynie ,gdy temperatura spada poniżej 7 stopni C. Przepisy jedynie mówią o minimalnej głębokości rowka który wynosi (eeee... i tu niepamietam)...czyżby tylko 1.6 mm(??) Joker napisz jakie masz oponki może akurat komuś taka została gdzies jak nie to polecałbym jakieś używki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum